Ir al contenido principal

ASTURIES, MÁS DE 40 QUESOS PA SABOREAR Y DEPRENDER XEOGRAFÍA


Asturies tien muncha tradición quesera. Alcontramos más de 42 variedaes, convirtiéndonos nel mayor territoriu européu con más tipos de quesu autóctonu.

Por tola xeografía asturiana, la fabricación de quesos n'otros tiempos yera bayurosa y formaba parte de la casería y de la vida diaria. Cada llugar tenía'l so quesu, polo que fueron y son un productu básicu dientro de la gastronomía asturiana. Munchos d'ellos tan desapaecíos o arrequexaos na vida doméstica de algunes cases, por dellos motivos:

  • El cambiu de trabayu de la xente, dexando l'agricultura y la ganadería pa trabayar na industria o nel sector servicios.La marcha de los pueblos a les villes y ciudaes.
  • La decadencia del sector llecheru (Hai que recordar qu'Asturies, a prinicipos del sieglu XX foi la primer productora llechera n'España).
  • La dificultá na comercialización del mesmu pola poca producción.
  • L'únicu quesu que se mantuvo foi'l Cabrales anque col pasu de los años se fueron y se van recuperando munchos y anguaño, son una práctica artesanal n'aumentu, pol puxu cultural d'esti productu tán grande.

👉Éstes son les fases de producción del quesu, recórteles y apégales nel onde-y correspuenden a caúna. Llueu vamos a pintales curioses.

🐄🐏QUESOS CON DENOMINACIÓN D'ORIXE PROTEXIDA (D.O.P.)🐐🐑

La D.O.P. tiénenla los productos que cumplen con:

  • Tener un llugar determináu de procedencia (Asturies, Cabrales, Morcín...)
  • Pola so calidá y característiques que tien el productu, fundamentalemte o esclusivamente por mor de que pertenez a un mediu xeográficu particular, colos factores naturales y humanos qu'hia nesi llugar.
  • Porque les fases de producción acontecen en la so totalidá nesa zona xeográfica determinada.

N'Asturies, tiénenla:

QUESU CABRALES
Foi l'únicu quesu que se caltuvo col pasu de los años.
Cúrase nes cueves naturales qu’hai nos Picos d’Europa.
CONCEYOS PRODUCTORES
Cabrales y Peñamellera Alta (El Valle Altu)
D.O.P.Dende 1981
MÁS INFOQuesu Cabrales

QUESU GAMONÉU
       
.Tamién se cura nes cueves naturales qu’hai nos Picos d’Europa.
CONCEYOS PRODUCTORES
Cangues d’Onís y Onís
VARIEDAESDel valle y del puertu
D.O.P.Dende l'añu 2003
MÁS INFOQuesu Gamonéu

QUESU D'AFUEGA'L PITU
                                                           En castellano significa «ahogar la garganta». 
La lleenda más espardía diz que’l nome refierse a que ante se daba’l quesu a los pitos y cuando ésti taba curáu, los pitos afogánbanse.
CONCEYOS PRODUCTORES
Morcín, Riosa, Stu. Adrianou, Gráu, Tameza, Miranda, Salas, Tineú, Candamu, Les Regueres, Pravia, Cuideiru, Muros y Sotu’l Barcu
VARIEDAESBlancu, atrocáu y de trapu
Roxu (con pimentón), atroncáu y de trapu
D.O.P.Dende'l 2003
MÁS INFOQuesu Afuega’l Pitu

QUESU CASÍN
                             L'orixe ye del sieglu XIV, lo que fai que seya ún de los más antiguos d’España y del mundu,
CONCEYOS PRODUCTORES
Casu, Sobrescobiu y Piloña
D.O.P.Dende l'añu 2008
MÁS INFOQuesu Casín

🐄🐏QUESOS CON DINDICACIÓN XEOGRÁFICA PROTEXIDA (I.X.P.)🐐🐑

La I.X.P. ye’l pasu previu a la regulación d’un productu como D.O.P. y tiénenla los que cumplen:

  • Un llugar determináu.
  • Tien que tener una cualidá determinada, una reputación u otra característica que puea esencialmente atribuise al so orixe xeográficu
  • De toles fases de producción, al menos una tien que tener llugar na zona xeográfica a la que pertenez.

N'Asturies:
QUESU DE LOS BEYOS
Fáense coles tres llesches peronunca
se mezclen d’especies diferentes.
Anguaño, prácticamente tolos quesos son de vaca.
COCNEYOS PRODUCTORES
Ponga, Amieva (Asturies) y Oseya de Sayambre (Lleón)
VARIEDAESDe lleche de vaca (el más común),
 de lleche d'oveya y de lleche de cabra
I.X.P.Dende l'añu 2011 (camín de la D.O.P.)
MÁS INFO Quesu de Los Beyos

OTROS QUESOS ASTURIANOS


🌕 L'oriente asturianu 🌕

 PARRES
Quesu Peñatu

  LLANES
Quesu de piedra
Quesu Bedón
Quesu San Roque del Acebal
Quesu Las Carriles o L'Inḥiestu
Quesu de Porrúa
Quesu de Pría
Quesu Urriellu
Quesu de Vidiago
 Quesu Cuevas del Mar

PEÑAMELLERA BAXA
(EL VALLE BAḤU)
Quesos Monje
Quesu de La Chivita
Quesu de Canal de Ciercos

PEÑAMELLERA ALTA
(EL VALLE ALTU)
Quesu Cabrales
Quesu de Peñamellera
Quesu la Cueva de Llonín
Quesu de Rozagás

CABRALESQuesu Cabrales
Quesu d'Arangas
Quesu Sierra del Cuera
Quesu Caxigón

AMIEVAQuesu de Los Beyos
Quesu La Collada
Quesu de Vega de Sebarga
Quesu oveyeru

🌕 El centru d'Asturies 🌕


VILLAVICIOSAQuesu Los Caserinos
Qesu fresco Campu la Llera

SARIEGU Quesu'l duernu

NAVAQuesu Ovín

SIERO 
Quesu de varé
Quesu castañeru

LLAVIANAQuesu El Borxal

SAMARTÍN DEL REI AURELIOQuesu de La Peña

LLANGRÉUQuesos el güelu

AYERQuesu podre

MIERESQuesu d'Urbiés

ḶḶENAQuiso de vixiga

QUIRÓSQueisu de bota

PROAZAQuesu de la fuente

AVILÉSQuesu de Miranda

ILLASQuesu La Peral
Quesu gorfoli
Quesu de Peñaceo

LES REGUERESQuesu lazana

🌕 L'occidente d'Asturies 🌕

PRAVIAQuesu afuega'l pitu
Quesu Rei Silo

SALASQuesu afuega'l pitu
 Quesu de Castillo de Salas
Quesu Valle del Narcea

VALDÉSQuesu Valdesanu

TINÉUQuesu dAfuega'l Pitu
Quesos Tierra de Tinéu

CANGAS DEL NARCEAQuesu xinestoso

GRANDASQuesu d'Ozcos

TARAMUNDIQuesu de carballo

CUAÑAQuesu d'Abredo

👀CURIOSIDAES AL RODIU’L QUESU ASTURIANU👀


  • Na Edad Media, ya se utilizaba como moneda d’intercambiu.
  • El quesu Afuega’l Pitu llevó premios en competiciones internacionales de quesu.
  • La presencia del quesu n’Asturies remóntase a la dómina prerromana.
  • El queso Casín ye conocíu por un procesu d’ellaboración completamente artesanal.
  • El queso Casín ye unu de los más antiguos d’Europa y del mundu.
  • El Catastro del Marqués de la Ensenada (1749) certifica la importancia de los quesos de Cabrales y Casu en la Era Moderna.
  • El Gamonéu del puertu tá consideráu unu de los quesos más caros del mundu.
  • El quesu Cabrales y el Gamonéu cúra nes cueves naturales de los Picos d’Europa
👉 Otra vez na cocina: pa esta vuelta vamos facer daqué mui de chigre. Ye como saborear cachinos d'Asturies...Una popular tabla de quesos asturianos. Ye perfácil.


👉 Un xuegu: a ver si sois quien a dir poniendo cada quesu col so conceyu productor...

 



Poniendo escuela, esta vuelta dende'l Poeta Ángel González

Comentarios