Asturies tien muncha tradición quesera. Alcontramos más de 42 variedaes, convirtiéndonos nel mayor territoriu européu con más tipos de quesu autóctonu.
Por tola xeografía asturiana, la fabricación de quesos n'otros tiempos yera bayurosa y formaba parte de la casería y de la vida diaria. Cada llugar tenía'l so quesu, polo que fueron y son un productu básicu dientro de la gastronomía asturiana. Munchos d'ellos tan desapaecíos o arrequexaos na vida doméstica de algunes cases, por dellos motivos:
- El cambiu de trabayu de la xente, dexando l'agricultura y la ganadería pa trabayar na industria o nel sector servicios.La marcha de los pueblos a les villes y ciudaes.
- La decadencia del sector llecheru (Hai que recordar qu'Asturies, a prinicipos del sieglu XX foi la primer productora llechera n'España).
- La dificultá na comercialización del mesmu pola poca producción.
- L'únicu quesu que se mantuvo foi'l Cabrales anque col pasu de los años se fueron y se van recuperando munchos y anguaño, son una práctica artesanal n'aumentu, pol puxu cultural d'esti productu tán grande.
👉Éstes son les fases de producción del quesu, recórteles y apégales nel onde-y correspuenden a caúna. Llueu vamos a pintales curioses.
🐄🐏QUESOS CON DENOMINACIÓN D'ORIXE PROTEXIDA (D.O.P.)🐐🐑
La D.O.P. tiénenla los productos que cumplen con:
- Tener un llugar determináu de procedencia (Asturies, Cabrales, Morcín...)
- Pola so calidá y característiques que tien el productu, fundamentalemte o esclusivamente por mor de que pertenez a un mediu xeográficu particular, colos factores naturales y humanos qu'hia nesi llugar.
- Porque les fases de producción acontecen en la so totalidá nesa zona xeográfica determinada.
N'Asturies, tiénenla:
QUESU CABRALES | ||
Foi l'únicu quesu que se caltuvo col pasu de los años. Cúrase nes cueves naturales qu’hai nos Picos d’Europa. | ||
CONCEYOS PRODUCTORES | ![]() Cabrales y Peñamellera Alta (El Valle Altu) | |
D.O.P. | Dende 1981 | |
MÁS INFO | Quesu Cabrales |
QUESU GAMONÉU | ||
![]() | .Tamién se cura nes cueves naturales qu’hai nos Picos d’Europa. | |
CONCEYOS PRODUCTORES | Cangues d’Onís y Onís | |
VARIEDAES | Del valle y del puertu | |
D.O.P. | Dende l'añu 2003 | |
MÁS INFO | Quesu Gamonéu |
QUESU D'AFUEGA'L PITU | ||
![]() | En castellano significa «ahogar la garganta». La lleenda más espardía diz que’l nome refierse a que ante se daba’l quesu a los pitos y cuando ésti taba curáu, los pitos afogánbanse. | |
CONCEYOS PRODUCTORES | ![]() Morcín, Riosa, Stu. Adrianou, Gráu, Tameza, Miranda, Salas, Tineú, Candamu, Les Regueres, Pravia, Cuideiru, Muros y Sotu’l Barcu | |
VARIEDAES | Blancu, atrocáu y de trapu Roxu (con pimentón), atroncáu y de trapu | |
D.O.P. | Dende'l 2003 | |
MÁS INFO | Quesu Afuega’l Pitu |
QUESU CASÍN | ||
![]() | L'orixe ye del sieglu XIV, lo que fai que seya ún de los más antiguos d’España y del mundu, | |
CONCEYOS PRODUCTORES | ![]() Casu, Sobrescobiu y Piloña | |
D.O.P. | Dende l'añu 2008 | |
MÁS INFO | Quesu Casín |
🐄🐏QUESOS CON DINDICACIÓN XEOGRÁFICA PROTEXIDA (I.X.P.)🐐🐑
La I.X.P. ye’l pasu previu a la regulación d’un productu como D.O.P. y tiénenla los que cumplen:
- Un llugar determináu.
- Tien que tener una cualidá determinada, una reputación u otra característica que puea esencialmente atribuise al so orixe xeográficu
- De toles fases de producción, al menos una tien que tener llugar na zona xeográfica a la que pertenez.
N'Asturies:
QUESU DE LOS BEYOS | ||
![]() | Fáense coles tres llesches peronunca se mezclen d’especies diferentes. Anguaño, prácticamente tolos quesos son de vaca. | |
COCNEYOS PRODUCTORES | ![]() Ponga, Amieva (Asturies) y Oseya de Sayambre (Lleón) | |
VARIEDAES | De lleche de vaca (el más común), de lleche d'oveya y de lleche de cabra | |
I.X.P. | Dende l'añu 2011 (camín de la D.O.P.) | |
MÁS INFO | Quesu de Los Beyos |
OTROS QUESOS ASTURIANOS
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🌕 L'oriente asturianu 🌕
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LLANES | Quesu de piedra Quesu Bedón Quesu San Roque del Acebal Quesu Las Carriles o L'Inḥiestu Quesu de Porrúa Quesu de Pría Quesu Urriellu Quesu de Vidiago Quesu Cuevas del Mar |
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PEÑAMELLERA ALTA (EL VALLE ALTU) | Quesu Cabrales Quesu de Peñamellera Quesu la Cueva de Llonín Quesu de Rozagás |
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CABRALES | Quesu Cabrales Quesu d'Arangas Quesu Sierra del Cuera Quesu Caxigón |
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AMIEVA | Quesu de Los Beyos Quesu La Collada Quesu de Vega de Sebarga Quesu oveyeru |
🌕 El centru d'Asturies 🌕
🌕 L'occidente d'Asturies 🌕
👀CURIOSIDAES AL RODIU’L QUESU ASTURIANU👀
- Na Edad Media, ya se utilizaba como moneda d’intercambiu.
- El quesu Afuega’l Pitu llevó premios en competiciones internacionales de quesu.
- La presencia del quesu n’Asturies remóntase a la dómina prerromana.
- El queso Casín ye conocíu por un procesu d’ellaboración completamente artesanal.
- El queso Casín ye unu de los más antiguos d’Europa y del mundu.
- El Catastro del Marqués de la Ensenada (1749) certifica la importancia de los quesos de Cabrales y Casu en la Era Moderna.
- El Gamonéu del puertu tá consideráu unu de los quesos más caros del mundu.
- El quesu Cabrales y el Gamonéu cúra nes cueves naturales de los Picos d’Europa
👉 Otra vez na cocina: pa esta vuelta vamos facer daqué mui de chigre. Ye como saborear cachinos d'Asturies...Una popular tabla de quesos asturianos. Ye perfácil.
👉 Un xuegu: a ver si sois quien a dir poniendo cada quesu col so conceyu productor...
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